Lieve horecaondernemer,

Elke week neem ik je mee opzoek naar goud. Naar het goud wat ik heb gevonden en het goud wat ik heb gemist. Ga je met mij mee op avontuur?

Het begin van dit avontuur.
Ik start het avontuur dichtbij huis, in het mooiste stadje wat er is. Ik begin mijn zoektocht in Weesp. In één van mijn lievelingszaakjes om heerlijk te lunchen of voor een kopje koffie on the go.

Waar zit het goud? Het zijn meerdere aspecten maar met stip boven aan staat de verbinding. Het praatje, de herkenning, de vriendelijkheid en de persoonlijkheid. Deze staan synchroon met de eigenaresse, Daphne. Die heel hard in haar zaak aan het werk is maar ook met de meiden die samen met haar werken. Haar meiden wilde Daphne met de corona crisis niet opgeven. Natuurlijk was er bij haar en haar partner Doris ook even paniek toen de horeca dicht moest. Zij konden de afhaal open houden maar de tafels mochten niet gebruikt worden. Daphne vertelde dat de aankondiging als een schok kwam. Ze zag de omzet heel snel heel ver kelderen. Ze moest even op adem komen, maar toen kwam ze in actie. Ze bedacht wat ze echt niet wilde, haar meiden kwijt. Belde de boekhouder en zorgde dat ze volledig op de hoogte was van hun financiële situatie. Waar moet ze op uit komen om haar meiden te kunnen houden. Vervolgens maakte ze een plan om daar te komen, en dat is gelukt.

Wat hebben ze gedaan?
Zo zijn ze onder andere gaan bezorgen. Zowel uitgebreide ontbijtjes als een heerlijke high tea. Mensen waren veel thuis en wilde zichzelf verwennen. Briljant als je het mij vraagt. De hele week ben je thuis aan het werk. Werk en privé loopt helemaal door elkaar heen. Hoe fijn is het als je weekend echt anders is met een vers uitgebreid ontbijt wat bij je thuis wordt bezorgd. Een heerlijk begin van je weekend.

Zo zijn ze door de lockdown gekomen. De terrasvergunning die al ver voor de coronacrisis was aangevraagd is in die periode goedgekeurd. Daar hebben ze mazzel mee gehad. Toen er door de overheid wat meer ruimte werd gegeven konden ze gelukkig gebruik maken van hun terras. Gister ben ik nog even binnen geweest om een kopje koffie mee te nemen. Het zonnetje scheen en het terras zat vol. Er stond zelfs een rij. De dames voor mij waren zich al helemaal aan het verheugen op het stuk taart dat ze straks zouden eten. Heerlijk toch dat je product zo goed is dat mensen ervoor in de rij gaan staan.

Nog meer goud?!
Dat brengt mij naar het volgende stuk goud. Ze hebben van alles. Alles wordt met verse ingrediënten gemaakt en dat proef je. Je kunt je favoriete brood, het mijne een volkoren Casonette, bestellen of afhalen maar ook een “gewoon” broodje kaas, een vegan saucijzenbroodje of heerlijke rabarbertaart. Vegan, glutenvrij of wat dan ook ze hebben altijd wel wat lekkers voor je. Ze weten wat ze hebben en zorgen goed voor je.

Zo staan er binnen nu natuurlijk minder tafels. Ze staan netjes op 1,5 meter maar ze hebben er ook kunststof schermen tussen geplaatst. Zodat je zelfs als je het wat spannend vindt veilig kan gaan zitten lunchen. Ze geven je een veilig gevoel. En elke horecaondernemer weet dat het draait om het gevoel. Gister heb ik het daar nog over gehad.

“Mensen vergeten wat je zei. Ze vergeten wat je hebt gedaan. Maar ze vergeten nooit het gevoel dat je ze geeft”

Je bent vast wel eens ergens geweest dat je de aandacht van de bediening vraagt, en dat er wordt gezegd; ja, ik kom zo bij u. Hier zeggen ze dat niet hier zijn ze erg druk maar als ze met een gast bezig zijn dan is de volle aandacht bij die gast. Aandacht dat is goud en dat doen ze goed.

Ze zorgen ook goed voor hun zelf. Nu de scherpe randjes er wat vanaf gaan. Nu de zorgen van Daphne iets minder groot worden merkt ze hoe ze de afgelopen maanden onder grote druk heeft gepresteerd. Als je er middenin zit voel je het niet zo. Maar op een gegeven moment voel je de gevolgen van stress toch. Ze neemt dan ook rust. Vanaf het weekend nemen ze even een paar weken vakantie. Met z’n alle wat de zaak gaat dicht. Sta hier even bij stil lieve mensen. Dit is namelijk een ondernemer die voor de lange termijn gaat. Nu niet opgelegd, maar uit vrije wil de zaak even dicht doen. Zodat iedereen zich weer kan opladen. Dat is goed voor jezelf zorgen! Dan kun je goed voor je team zorgen. Samen ga je dan goed voor je gasten zorgen. Dit is, in mijn ogen, de mindset van een winnaar. Van een echte ondernemer.

Persoonlijk vind ik het super knap hoe Daphne haar zaak runt. Ik kom er graag en niet alleen voor de heerlijke koffie met een vers koekje. Vooral voor de inspiratie.

“Ik bewonder jou dat je ervoor kiest om te stralen ondanks alle stormen die je meemaakt.”

Mocht je vanaf 6 augustus een keer in de buurt van Weesp zijn? Ga dan zeker eens langs bij Ons Backhuys.

Hoe het avontuur verder gaat.
Ik ga elke week opzoek naar het goud in de horeca. Ik ga naar verschillende ondernemers kijk wat ze doen en hoe ze het doen. Wat doen zij om hun hoofd boven water te houden. Hier zal ik wekelijks over schrijven. Ik heb er al een aantal in gedachten maar bij welke ondernemers moet ik echt langs? Van wie kunnen wij leren? Wie kan ons inspireren?

Ben je nu ook een horecaondernemer en ben je geïnspireerd door dit verhaal maar kom je er zelf even niet uit? Klik dan HIER hoe ik je verder kan helpen.

Ilona Suurs
Ilona Suurs

Ik ben Ilona, ik heb meer dan 15 jaar ervaring in de horeca. Ook in crisissituaties ben ik op mijn best. Nu in deze tijd wil ik jou als horecaondernemer helpen.

%d bloggers liken dit: