Lieve allemaal,

Ik zit ergens mee. Er is iets wat de afgelopen tijd een beetje aan mij is gaan knagen. Ik zie zoveel negatieve berichten en reacties in de horeca. En nee ik heb niet ergens eind maart de dekens over mijn hoofd getrokken en er net weer onder vandaan gekropen. Ik snap heus dat het zwaar en moeilijk is. Dat wanneer je door een regel van een ander niet kan doen wat je wilt. Dat je jouw levenswerk, die zaak waar je zo hard in hebt gewerkt. Die zaak waar jouw bloed, zweet en tranen in zitten dat die nu zoveel zorgen geeft. Dat je wakker ligt van de geld stress. Ik snap echt dat je geen zin hebt om grappen te maken als je niet weet hoe lang je nog de salarissen van je medewerkers kunt betalen. Dat het klote is wanneer je afscheid moet nemen van mensen, van je dromen, van je levenswerk wanneer je dat helemaal niet wilt. Dat je daar geen controle over hebt. Dat snap ik echt heel goed. Maar nu ga ik iets heel vervelends zeggen. Maar het is zoals het is. Je kunt je blijven verzetten tegen de regels. Je kunt oproepen om dit regels aan je laars te lappen. Maar je kunt ook je energie en je creativiteit inzetten om te kijken wat wel kan. Je bent ondernemer, denk ik mogelijkheden.

In de kern van moeilijkheden schuilen mogelijkheden.

Albert Einstein

Als ondernemer krijg je uitdagingen voor je kiezen die jij moet oplossen. Je kunt het niet aan een ander overlaten jij bent de baas. Als je wat anders wil zal jij daarvoor moeten zorgen. Maar het hoeft niet alleen. Er zijn horecaondernemers die dingen veranderd hebben. Die nu in deze crisis hun hoofd boven water kunnen houden. Wat doen zij? Roep daarnaar op. Laten we dat allemaal delen. Laten we elkaar steunen. Alleen samen krijgen we corona onder controle. Alleen samen behouden wij het horeca aanbod.

Wat kun je doen als je het echt niet meer ziet zitten?

Wat kun je nu doen als je het niet meer ziet? Als je alleen maar boosheid, machteloosheid, onrechtvaardigheid of verdriet voelt? Neem een moment om het te voelen, echt te voelen. Niets te doen maar al die gevoelens er te laten zijn. Wacht tot ze afzwakken en haal dan een paar keer diep adem. Ga dan eens kijken naar je business. Wat zijn feiten? Hoe sta je ervoor? Wat zijn nu maandelijks de kosten. Wat is nu maandelijks je omzet. Hoeveel is dat gat? Als je dat weet. Ga dan eens kan denken wat je kunt doen omdat gat te dichten. Begin met elke idee hoe klein, onmogelijk of raar misschien ook gewoon op te schrijven. Doe dit in rust en stilte zodat je gefocust bezig kan zijn. Komt er niets maak je hoofd dan leeg. Ga buiten wandelen, ga springen, ga bewegen dan komt het vanzelf. Er is een oplossing je moet deze alleen nog vinden.

Hoe ik verder ga.

Vanaf nu ga ik elke week opzoek naar het goud in de horeca. Ik ga naar verschillende ondernemers kijk wat ze doen en hoe ze het doen. Wat doen zij om hun hoofd boven water te houden. Hier zal ik wekelijks over schrijven. Ik heb er al een aantal in gedachten maar bij welke ondernemers moet ik echt langs? Van wie kunnen wij leren? Wie kan ons inspireren?

Laat het mij weten

%d bloggers liken dit: